Składniki:
- ½ kg buraków
- 20 dag fasoli Jaś
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka listków majeranku
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do miseczki wlać wodę, oliwę, miód, ocet winny oraz musztardę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie ugotować buraki we wrzątku z dodatkiem soli i cukru.
Wówczas je odcedzić, gdy ostygną obrać i pokroić w plasterki.
Wcześniej namoczoną fasolę ugotować na miękko i dodać do buraków.
Wrzucić jeszcze posiekana cebulę, delikatnie przemieszać i polać sosem.
Na koniec schłodzić w lodówce.