Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywne

Pomidory faszerowane paluszkami krabowymi

Składniki: 8 pomidorów 25 dkg paluszków krabowych 10 dkg sera koziego lub twarogu 1 cebula skórka otarta z 1 cytryny ¼ łyżeczki sosu tabasco lub keczupu posiekany szczypiorek lub natka pietruszki sól, pieprz   Sposób przyrządzenia: Ostrym nożem odciąć wierzchołek pomidora, używając łyżeczki wydrążyć z niego gniazda nasienne. Każdego pomidora przyprawić od wewnątrz solą pieprzem.…

Faszerowane ryżem, zapiekane pomidory

Składniki: 8 pomidorów 10 dkg ryżu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól, pieprz szczypta cynamonu – opcjonalnie Sposób przyrządzenia: Ostrym nożem odciąć wierzchołek pomidora, używając łyżeczki wydrążyć z niego gniazda nasienne. Każdego pomidora przyprawić od wewnątrz solą pieprzem i szczyptą cynamonu. Ryż…

Faszerowane jajkiem, pieczone pomidory

Składniki: 8 pomidorów 8 jajek 10 dkg tartego żółtego sera 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ostrym nożem odciąć wierzchołek pomidora, używając łyżeczki wydrążyć z niego gniazda nasienne. Każdego pomidora przyprawić od wewnątrz, wlać jajko, posypać serem, tartą bułką, dodać odrobinę masła. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni…

Faszerowane, pieczone pomidory

Składniki: 6 dużych pomidorów 3 zielone ogórki ½ szklanki śmietany 30% sól, pieprz do smaku cukier, ocet posiekany zielony koperek Sposób przyrządzenia: Pomidory przekroić wzdłuż na połowy, łyżeczką wydrążyć miąższ. Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą leciutko ją przyrumienić, schłodzić. Dodać natkę pietruszki, obrany i rozgnieciony czosnek, jajko, dokładnie wymieszać, przyprawić. Wydrążone połówki pomidorów…

Pomidorki nadziewane mizerią

Składniki: 6 dużych pomidorów 3 zielone ogórki ½ szklanki śmietany 30% sól, pieprz do smaku cukier, ocet posiekany zielony koperek Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, osolić i przełożyć na sito, osączyć, odcisnąć, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Pomidory umyć, osączyć, ściąć na…