Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane ryżem, zapiekane pomidory

Składniki:

  • 8 pomidorów
  • 10 dkg ryżu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta cynamonu – opcjonalnie

    Sposób przyrządzenia:
    Ostrym nożem odciąć wierzchołek pomidora, używając łyżeczki wydrążyć z niego gniazda nasienne. Każdego pomidora przyprawić od wewnątrz solą pieprzem i szczyptą cynamonu. Ryż ugotować na sypko, odcedzić, schłodzić. Dodać przecier pomidorowy rozcieńczony odrobiną wody, natkę pietruszki, jajkiem i przyprawami. Tak przygotowanym farszem napełnić wnętrze pomidorów, posypać tartą bułka, zrosić olejem. Piec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni C przez 20 – 30 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *