Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywne

Warzywa z wody z zrumienioną bułeczką

Składniki: 3 duże marchewki ½ kg fasolki szparagowej 1 mały kalafior 5 średniej wielkości ziemniaków sól, cukier, pieprz do smaku ½ szklanki bułki tartej 1/3 kostki masła pęczek posiekanego zielonego koperku 2 pomidory kilka liści sałaty Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa ugotować, ułożyć  na półmisku, układając  kolorami. Ziemniaki posypać zrumienioną tartą bułką, polać stopionym masłem i…

Kabaczki na gorąco z bułką tartą

Składniki: 1 kg kabaczków sól, cukier do smaku 5 dkg masła 1 szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Kabaczka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Ułożyć na cedzaku i włożyć do naczynia z wrzącą osoloną wodą i gotować 10 minut. Podawać potrawę, polaną zrumienioną tartą bułką i polaną stopionym masłem.

Kalarepa duszona w słodkiej śmietanie

Składniki: 3 kalarepy 1 łyżka masła 3 łyżki słodkiej śmietany ½ pęczka koperku sól cukier Sposób wykonania: Obraną kalarepę pokroić w słupki, która wrzucić na patelni z  rozgrzanym  masłem. Podlać odrobiną wody i pospać ½ łyżeczką soli. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem  około 10 minut. Po tym czasie dodać jeszcze śmietanę i doprawić do…

Marchewka z kalarepą

Składniki: 4 marchwie 2 kalarepy 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól cukier Sposób wykonania: Marchewkę i kalarepy  obrać po czym pokroić w słupki, które zalać wodą. Dodać jeszcze ½ łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli i trzymać na ogniu około 12 minut. Po tym czasie posypać bułką tatrą obsmażoną na rozgrzanym maśle.