Składniki: 1 kg dyni 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki mąki ½ szklanki śmietany sól, cukier do smaku ½ szklanki posiekanego zielonego koperku Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę, ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody i mleka, przyprawić do smaku solą i cukrem. Śmietanę wymieszać z mąką,…
Tag: warzywne
Listy
Szpinak jako wiosenny zdrowy dodatek
by Malwina Łuczak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg młodego szpinaku ½ szklanki tartej bułki ½ kostki masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Młode listki szpinaku dokładnie umyć, obgotować we wrzącej osolonej wodzie bez przykrycia. Odcedzić, osączyć i wyłożyć na półmisek. Polać masłem i posypać tartą bułką. Podawać na gorąco jak i na zimno.
Listy
Pory jako dodatek obiadowy
by Paulina Żak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg porów/ białe części/ ½ szklanki bułki tartej ½ kostki masła sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Pory starannie oczyścić, umyć, włożyć do wrzątku, osolić, dodać cukier i nie za długo gotować. Odcedzić, ułożyć na półmisku, układając cebulkami w jedną stronę. Polać stopionym masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.
Listy
Marchewka z wody jako dodatek do drugiego dania
by Roksana Dziedzic • • 0 Comments
Składniki: 1 kg marchewki ½ szklanki bułki tartej 7 dkg masła sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Młodą marchewkę umyć, oskrobać i w całości ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać do smaku sól, cukier i część masła. Gotować do miękkości tak, aby wyparowała woda. Wyjąć na półmisek i polać masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.
Listy
Fasolka szparagowa z rumianą tartą bułka
by Justyna Kot • • 0 Comments
Składniki: 1 kg fasolki szparagowej ½ szklanki bułki tartej ½ kostki masła sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę oczyścić, umyć , odciąć końcówki , usunąć włókna, ugotować w wodzie z solą i cukrem. Podawać gorącą z surowym masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.