Składniki: 800 g ziemniaków 5 łyżek oliwy 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu sól Sposób wykonania: Obrane ziemianki pokroić w plasterki i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Posypać je jeszcze solą oraz rozmarynem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec…
Tag: warzywne
Listy
Kalarepka w kwaśnej śmietanie
by Celina Mucha • • 0 Comments
Składniki: 3 kalarepy 1 łyżka masła 3 łyżki kwaśnej śmietany ½ pęczka koperku sól cukier Sposób wykonania: Obraną kalarepę pokroić w słupki, która wrzucić na patelni z rozgrzanym masłem. Podlać odrobiną wody i pospać ½ łyżeczką soli. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać jeszcze śmietanę i doprawić do…
Listy
Placki ziemniaczane na ostro
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka sól pieprz szczypiorek 1 cebula olej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę wymyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Szczypiorek (pół pęczka) wymyć…
Listy
Gulasz z cukinią
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 2 łyżki oliwy 1 cukinia pieprz sól łyżeczka mąki Przygotowanie: Mięso opłukać i podsmażyć na złoty kolor, podlać wodą, doprawić lekko solą i pieprzem. Dusić ok. pół godziny. Cukinię dokładnie umyć, pokroić w większą kostkę dodać do mięsa i dusić razem ok 10 minut. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną…

