Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywne

Ziemianki pieczone z rozmarynem

Składniki: 800 g ziemniaków 5 łyżek oliwy 2 łyżeczki posiekanego  rozmarynu sól Sposób wykonania: Obrane ziemianki pokroić w plasterki  i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Posypać je jeszcze solą oraz rozmarynem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec…

Kalarepka w kwaśnej śmietanie

Składniki: 3 kalarepy 1 łyżka masła 3 łyżki kwaśnej  śmietany ½ pęczka koperku sól cukier Sposób wykonania: Obraną kalarepę pokroić w słupki, która wrzucić na patelni z  rozgrzanym  masłem. Podlać odrobiną wody i pospać ½ łyżeczką soli. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem  około 10 minut. Po tym czasie dodać jeszcze śmietanę i doprawić do…

Placki ziemniaczane na ostro

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka sól pieprz szczypiorek 1 cebula olej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę wymyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Szczypiorek (pół pęczka) wymyć…

Gulasz z cukinią

Składniki: 1/2 kg  mięsa wieprzowego 2 łyżki oliwy 1 cukinia pieprz sól łyżeczka mąki Przygotowanie: Mięso opłukać i podsmażyć na złoty kolor, podlać wodą, doprawić lekko solą i pieprzem. Dusić ok. pół godziny. Cukinię dokładnie umyć, pokroić w większą kostkę dodać do mięsa i dusić razem ok 10 minut. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną…