Składniki:
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ szkl maki pszennej
- 1 kg chudej wieprzowiny
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 drobiowe kostki rosołowe
- 2 łyżeczki sosu Worcester
- 1 ½ szkl kwaśnej śmietany
- ¼ szkl posiekanej natki pietruszki
Składniki: 500 g ostryg bez skorup 2 szkl wody ½ szkl cebuli pokrojonej w kostkę ½ szkl selera pokrojonego w kostkę 6 łyżek masła 1 ½ szkl śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanej trybuli pieprz Sposób wykonania; Ostrygi przełożyć do rondelka, zalać je 2 szklankami wody i podgrzewać około 5 minut. Po tym…
Składniki: 450 g kapusty pekińskiej 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 pory 4 ząbki czosnku 300 ml wywaru z warzyw 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka wody 2 łyżki śmietanki 1 łyżka posiekanej kolendry Sposób wykonania: Kapustę pekińską poszatkować po czym sparzyć ją wrzątkiem i przelać zimną wodą. Następnie…
Składniki: 500 g marchwi ½ szkl wody 2 łyżki niesolonego masła 1 ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli ½ szkl śmietany szczypta startej gałki muszkatołowej biały pieprz Sposób wykonania: Obrane marchewki pokroić na 5 cm słupki. Następnie zalać je wodą, dodać masło, sól oraz cukier po czym gotować na średnim ogniu, do momentu, aż większość…
Składniki: 6 kolb kukurydzy 1 łyżka masła ¼ szkl posiekanych szalotek ½ szkl gęstej śmietany sól pieprz szczypiorek Sposób wykonania: Z kolb odciąć ziarna kukurydzy. Następnie na rozgrzane masło wrzucić posiekaną szalotkę i smażyć ją około 3 minut. Po tym czasie dodać kukurydze oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu na około 2…