Składniki: 5 kg kolorowej papryki posiekana natka pietruszki 1 nieduży korzeń chrzanu 1 korzeń pietruszki ¼ niedużej bulwy selera 2 g nasion kolendry Zalewa: 4,5 litra wody 35 dkg soli 1,5 szklanki octu Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, ułożyć w czystych słojach. Warzywa obrać, utrzeć na grubej tarce, dodać do słoi.…
Tag: w słojach
Listy
Dżem śliwkowo cytrynowy
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek ¾ szklanki wody 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Syrop: 1,75 szklanki wody 1,2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, przekroić na połówki. W rondlu o grubym dnie połówki śliwek zalać wodą, powoli gotować aż śliwki się rozgotują. Śliwki, jeśli chcemy uzyskać dżem bez skórek przetrzeć przez sito. Dodać syrop,…
Przetwory domowe
Pomidory konserwowane
by mariola • • 2 komentarze
Składniki: Małe pomidory Zalewa: 3 łyżki soku cytrynowego 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Słoiki wysterylizować gotując przez 15 minut. Pomidory włożyć do wrzącej wody, pozostawić na 2 minuty, schłodzić i obrać ze skóry. Przekroić na połowę, wyciąć zdrewniałą końcówkę. W słoju układać ciasno połówki pomidorów uważając aby nie pozostały między nimi pęcherze powietrza. Dodać do…