Składniki;
- 1 kg czereśni
- 1 szkl cukru
- ½ szkl octu winnego
- 2 łyżki miodu
- skórka z 1 pomarańczy
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- ½ łyżeczki soli
Składniki;
Składniki: 10 cytryn 1 łyżeczka nasion gorczycy 2 papryczki chili 1 łyżeczka imbiru w proszku 15 dag cukru 3 łyżeczki soli Sposób wykonania; Cytryny sparzyć wrzątkiem i pokroić na ćwiartki, które posypać solą i odstawić na noc. Następnego dnia nasiona gorczycy uprażyć na suchej patelni, wówczas dodać posiekane papryczki chili. Natomiast cytryny odsączyć z nadmiaru…
Składniki: 1 kg agrestu 1 szkl białego octu winnego 2 szkl wody ½ szkl cukru szczypta sol 1 listek laurowy kawałek kory cynamonu kilka goździków Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet winny. Dodać cynamon, goździki, listek laurowy, sól oraz cukier. Całość doprowadzić do wrzenia po czym przecedzić. Wówczas włożyć do zalewy oczyszczony agrest i gotować…
Składniki: 1 kg brokułów 1 łyżka cukru 3 łyżeczki soli 1 szkl octu winnego 2 listki laurowe Sposób wykonania: Brokuły podzielić na różyczki, po czym zalać je osoloną woda i gotować około 3 minut. Po tym czasie je odsączyć i przełożyć do wyparzonych słoików. Następnie do wody z gotowania się brokułów dodać cukier, listki laurowe…
Składniki: 1 kg winogron 1 szkl octu winnego 1 szkl wody 20 dag cukru 1 łyżeczka soli kilka goździków kawałek kory cynamonu Sposób wykonania: Winogrona umyć, odrywając gałązki. Przełożyć je do wyparzonych słoików. Następnie do garnka wlać wodę i wsypać cukier oraz dodać cynamon, goździki i sól. Całość doprowadzić do wrzenia i gorącą zalać winogrona.…