
► Składniki:
- 100 g masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 40 g cukru
- sól
- 250 g twarożku homogenizowanego
- 170 g mąki
- 8 dojrzałych moreli
- 8 kostek cukru
- 50 g tartej bułki
- 20 g cukru pudru

Składniki: 50 dag twarogu 2 wędzone śledzie 1 łyżka oleju 4 łyżki śmietany 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 cebula Sposób przyrządzenia: Śledzie obrać ze skórki, usunąć ości i kręgosłupy, drobno posiekać. Twaróg utrzeć na gładką masę z dodatkiem śmietany, dodać śledzie, przecier pomidorowy, musztardę, pokrojoną w kostkę i przesmażoną w oleju…
Składniki: 20 dkg białego sera 1 kwaśne jabłko (małe) kilka rzodkiewek koperek szczypiorek 5 łyżek dobrej śmietany sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ser pokroić ostrym nożem w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę również zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić…