Składniki: 6 dużych truskawek 1 duży plaster świeżego ananasa lody waniliowe Sos: ½ szklanka miodu 1/3 szklanki soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Sos: W niewielkim rondlu podgrzewać na wolnym ogniu wszystkie składniki sosu, aż zgęstnieje co trwa 3, 4 minuty. Kebab: Plaster ananasa pokroić na sześć kawałków w taki sposób aby miały kształt klina. Na namoczone…
Tag: truskawkowy
Sosy
Piure truskawkowe
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki pokrojonych truskawek ¼ szklanki cukru sok cytrynowy do smaku Sposób przyrządzenia: Truskawki zmiksować, dodać cukier i jeśli ktoś lubi sok z cytryny. Jeśli piure ma być dłużej przechowywane (w lodówce do 10 dni) sok cytrynowy działa jak konserwant. Podawać do deserów i innych potraw. Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor:…
Sałatki owocowe
Sałatka truskawkowo owocowa w winie
by Dorcia • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg wiśni 10 dkg truskawek 10 dkg morele konserwowane 10 dkg ananasa konserwowanego ½ szklanki czerwonego wina 1/3 szklanki syropu truskawkowego bita śmietana Sposób przyrządzenia: Wiśnie i truskawki dokładnie umyć, obsączyć. Wiśnie przekroić na połowę, usunąć pestki. Truskawki przekroić na połowę lub jeśli są duże na ćwiartki. W szklanym naczyniu układać wszystkie składniki…
Desery
Truskawki w czekoladzie
by Dorcia • • 0 Comments
Składniki: 12 dużych truskawek 3/4 szklanki białej czekolady (startej na grubej tarce) Sposób przyrządzenia: Truskawki umyć, pozostawić aby dokładnie wyschły. Przygotować łaźnię wodną. W większym garnku podgrzewać wodę, do mniejszego o odpowiedniej wielkości wsypać czekoladę i włożyć Goo do garnka z gorącą wodą, podgrzewać cały czas mieszając aż czekolada się rozpuścić. Wyjąć garnuszek z rozpuszczoną…
Torty
Torcik truskawkowy z campari
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 250 g maki, 125 g masła, 65 g cukru, l jajo 700 g truskawek, 3 łyżki mielonych migdałów, 375 ml soku z białych winogron, 125 ml campari, 50 g cukru, 2 opakowania jasnej galaretki mąka, tłuszcz do posmarowania formy, sucha fasola, pergamin, 50 g posiekanych migdałów, kilka listków mięty lub melisy do przybrania…