Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: tropikalnymi

Kumkwat i żurawiny w syropie

Składniki: 8 owoców Kumkwat 20 dkg świeżych lub mrożonych żurawin 10 dkg brązowego cukru imbir pokrojony w słupki grubości zapałki – ilość wg uznania Sposób przyrządzenia: Kumkwat obrać ze skórki, podzielić na segmenty, usunąć wszystkie pestki. W rondlu o grubym dnie umieścić owoce, dodać cukier i imbir, zalać wodą (0,3 l) doprowadzić do wrzenia, gotować…

Nalewka z owoców Kumkwat i tymianku

Składniki: 10 pokrojonych wzdłuż na ćwiartki owoców Kumkwat ½ szklanki cukru 2 szklanki czystej wódki 2 całe gałązki tymianku Sposób wykonania: Do butelki o pojemności 0,75 litra włożyć ćwiartki owoców bez pestek, dodać cukier, wódkę i gałązki tymianku. Szczelnie zamknąć i odstawić na minimum miesiąc w ciemne miejsce.

Marmolada z owoców Kumkwat

Składniki: 4 szklanki rozdrobnionych owoców 2 szklanki wody 2 szklanki cukru ½ laski wanilii Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać ze skórki, podzielić na części, usunąć pestki. Cząstki Kumkwata pokroić w plastry, zalać wodą, pozostawić na dobę w ciemnym miejscu. Do rondla o grubym dnie przelać przygotowane dzień wcześniej owoce, dodać cukier i przekrojoną wzdłuż laskę…

Kurczak z owocami Kumkwat

Składniki: 1 kurczak o wadze około 1,5 kg 30 dkg owoców Kumkwat 1 łyżka oliwy 1 łyżka soli morskiej 1 główka czosnku 1 łyżka przyprawy maranta ½ szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Owoce umyć w gorącej wodzie.  Tuszkę kurczaka natrzeć oliwą, natrzeć…