Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: tropikalne

Salsa z ananasa

Składniki: 1 puszka ananasa w kawałkach sok z 1 cytryny 1 zielona, oczyszczona i pokrojona papryka 2 posiekane ząbki czosnku 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula 1 oczyszczona z nasion, drobno pokrojona papryczka chili 1 łyżeczka posiekanej drobno naci kolendry Sposób przyrządzenia: Kawałki ananasa obsączyć z zalewy. W salaterce wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 60…

Ananas w serowej panierce

Składniki: 2 puszki ananasa konserwowanego 1 szklanka tartego sera cheddar 6 łyżek mąki 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka zmielonych krakersów 4 łyżki rozpuszczonego masła Sposób przyrządzenia: Krążki ananasa dokładnie obsączyć z zalewy. Mąkę wymieszać z cukrem i tartym serem. W mieszance dokładnie obtoczyć krążki ananasa, ułożyć na blasze do pieczenia, polać masłem i posypać…

Przygotowanie ananas do spożycia

1. Musimy zaopatrzyć się w duży i ostry nóż i plastikową deskę do krojenia.           2. Obieranie ananasa zaczynamy od odcięcia liści. Liście odcinamy poziomo, jednym ruchem u nasady. Powinniśmy zrobić to tak, by widać było pachnący, żółty miąższ owocu.            3. Ananasa kroimy w pionie na…

Owoce egzotyczne – Durian

Durian, rościan. Pochodzi z Indonezji ale uprawiany w większości krajów południowo-wschodniej Azji. Występuje również w Malezji, Tajlandii, Kambodży i w wielu innych. Rodzaj liczy ok. 30 gatunków, z czego przynajmniej 9 wytwarza jadalne owoce. Charakterystyka Owoc ma kształt owalny, do 40 cm długości i wadze do 4 kg, pokryty zieloną grubą skórką z kolcami. Charakterystyczny…