Składniki: 1 prostokątny chleb (jeśli ktoś lubi razowy) łosoś wędzony w płatach masło chrzan szczypta kurkumy 1 cebula natka pietruszki papryka czerwona kilka oliwek Sposób przyrządzenia: Z masła, chrzanu i kurkumy zmiksować krem. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, blanszować we wrzątku, odsączyć na sicie. Chleb pokroić wzdłuż na kromki o grubości około 0,5 cm,…
Tag: tort
Torty
Torcik jabłkowy*
by ila • • 0 Comments
Składniki: 30 dag mąki 10 dag zmielonych migdałów 20 dag masła 40 dag cukru szczypta soli 3 całe jajka 4 białka 1 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu wanilowego 10 dag płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do przygotowania formy Sposób przyrządzenia: Masło z…
Torty
Tort ptysiowy*
by ila • • 1 Comment
Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 2/3 kostki masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki 8 jaj Sposób przyrządzenia: Mleko przelać do garnka i dolać ok.150 ml wody.Dodać masło,sól oraz cukier i zagotować.Następnie wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo,aż ciasto będzie odklejać się od dna.Przestudzić,a następnie miksować,dodając po jednym jajku.Ciasto podzielić na…
Torty
Torcik Mikaedo
by Majka • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kg mąki Sposób przyrządzenia: Z tych składników zagnieść ciasto, podzielić na 16 części i upiec na złoty kolor w okrągłej formie. I-krem: 1 litr śmietany kremówki 2 op. fix(utwardzacz do śmietany)ubić 1 szklanka cukru cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Według przepisu…
Torty
Tort rumowo-migdałowy
by Bahus • • 1 Comment
Ciasto:
- 2 jajka
- po 2 łyżki cukru i mąki
- szczypta soli
- starta skórka z cytryny
- tłuszcz i mąka
Do formy:
- 260 g podłużnych biszkoptów tzw. szampanek
Krem:
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 100 g mielonych migdałów
- laska wanilii
- 300 g masła
- 50 g galaretki z czerwonych porzeczek
Poncz do nasączenia:
- 20 g cukru
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3/4 l białego deserowego wina
- 4 łyżki rumu
Dekoracja
- 100 g migdałowych płatków
- wiórki ze skórki z pomarańczy
- 2 szklanki bitej śmietany