Składniki: 1 szczupak o wasze około 1,5 kg 1 szklanka mielonych sucharów ½ cytryny szczypta tartej gałki muszkatołowej 1 liść laurowy 1 ziele angielskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać, wyfiletować, skóry nie oddzielać od mięsa, pokroić w kawałki, przyprawić. . Z pozbawionego oczu i skrzeli łba, kręgosłupa i płetw przygotować wywar. W tym celu…
Tag: szczupak
Szczupak
Szczupak z pomarańczom i pomidorami, pychotka
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów ze szczupaka lub sandacza 1 szklanka soku pomarańczowego 1 pomarańcza 2 cebule 1 łyżka oleju 1 pomidor liść laurowy natka pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pierścienie. Filety rybne przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cebuli, skropić oliwą, przyprawić. Na cebuli położyć podzielone na…
Szczupak
Zrazy ze szczupaka w śmietanowym sosie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 60 dkg filetów ze szczupaka 1 bułka kajzerka 2 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2/3 szklanki dobrej śmietany posiekana zielenina sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Miękisz bułki wymieszać ze śmietaną. Rybę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 minut…
Szczupak
Szczupak lub sandacz z piekarnika lub grilla
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 1 szczupak o średniej wadze sok z 1 cytryny sól, pieprz masło rozpuszczone w oleju Sposób przyrządzenia: Szczupaka dokładnie umyć, oskrobać delikatnie, sprawić. Po usunięciu wnętrzności i otrzewnej ponownie umyć i osuszyć. Usunąć oczy i płaty skrzelowe. Tak przygotowaną rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Po upływie…
Szczupak
Szczupak lub sandacz po dworsku
by Magda • • 0 Comments
Składniki: Na każdy 1 kg filetu ze szczupaka: 15 dkg smażonej cebuli 10 dkg surowej cebuli 25 dkg miąższu chleba pszennego 3 jajka 1 łyżeczka masła posiekany czosnek, mielony, czarny pieprz, sól, cukier Sposób przyrządzenia: Szczupaka dokładnie umyć, oskrobać delikatnie, sprawić. Po usunięciu wnętrzności i otrzewnej ponownie umyć i osuszyć. Usunąć oczy i płaty skrzelowe…