Składniki: 600 ml wody 2/3 szklanki octu 10-proc. 50 dag cukru pół łyżeczki szafranu lub kurkumy goździki kawałek cynamonu ziele angielskie, pieprz Sposób wykonania; Składniki podane na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą po czym doprowadzić do wrzenia.
Tag: szafran
Listy
Ryż z szafranem
by Sebastian • • 0 Comments
Risotto
Risotto z szafranem
by Marek Landowski • • 0 Comments
Kasze i Kuskus
Kasza jaglana z szafranem
by Krzysztof Poniatowski • • 0 Comments
Składniki: 300 g jaglanej kaszy 1 łyżka masła 100 g słoniny 100 g rodzynek 1,5 łyżki miodu kilka znamion szafranu sól Sposób wykonania: Kasze przelać wrzątkiem a potem zimną wodą. Następnie do wody wrzucić masło, doprowadzić do zagotowania i dodać kasze oraz szafran, pozostawić na ogniu do miękkości, wówczas do ugotowanej kaszy dodać rodzynki i…
Dodatki
Lukier szafranowy
by Paulina Leśniewska • • 0 Comments
Składniki: 1/2 szkl. drobnego przesianego cukru 2/3 łyżki rumu szczypta szafranu ½ łyżeczki wody ½ łyżeczki cukru waniliowego skórka starta z cytryny Sposób wykonania: Cukier utrzeć razem ze skórką z cytryny. Następnie dodać rum, szafran wymieszany z wodą oraz cukier waniliowy. Całość ponownie utrzeć aby powstała jednolita masa.