Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Tort kanapkowy z wędzoną rybą

Składniki: 2 wędzone makrele 1 płat okrągłego białego chleba 15 dkg twarogu śmietanowego lub sera homogenizowanego ¼ masła 1 mały ugotowany burak ćwikłowy 1 ogórek kiszony 2 jajka gotowane na twardo 1 cytryna kilka czarnych oliwek 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 pęczek szczypiorku lub koperku, pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Wędzoną rybę obrać ze…

Ostry sos gruziński Romana

Składniki: 5 łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku 5 gałązek natki pietruszki 5 gałązek naci kolendry 5 gałązek koperku ½ łyżeczki czerwonego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej sól, cukier Sposób przyrządzenia: Zieleninę drobno posiekać. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać z koncentratem pomidorowym, zmiksować, dodać zimnej, przegotowanej wody w…

Pieczona polędwica mocno czosnkowa

Składniki: 1 kg polędwica wołowa środkowa 1 główka czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek obrać. Długim, wąskim nożem ponacinać wzdłuż polędwicę i naszpikować pokrojonymi na połowę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek zmiksować z oliwą i przyprawami. Pastą starannie natrzeć mięso,…

Wielkanocny schab na zimno w pomidorowej skórce

Składniki: 2 kg schab 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso obrać z błon, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce, wymieszać s Olą i pieprzem i tą pastą natrzeć starannie mięso. Zawinąć w…