Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Pieczeń z łopatki wieprzowej

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać małe , głębokie nacięcia i w każdy włożyć ząbek czosnku, natrzeć solą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu uformować i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym…

Płacze chrzan na salaterce…..

Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa,…

Makowic Japoński

Składniki: 40 dkg maku 60 dkg jabłek 20 dkg margaryny 40 dkg cukru 9  jaj 9 łyżek kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Mak sparzyć i utrzeć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać…

Łosoś norweski z sosem Tariyaki

Składniki: 1 kg filetów z łososia 5 łyżek sosu Tariyaki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody 2 łyżki pociętego w zapałkę imbiru 2 łyżki pociętej w zapałkę czerwonej papryki ½ ogórka 5 pomidorków koktajlowych 1 łyżka prażonego sezamu kilka plastrów czerwonej cebuli sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filet z łososia umyć, osuszyć, podzielić…

Pałeczki z wędzonego łososia

Składniki: 10 płatów wędzonego łososia 10 paluszków z sezamem posiekana bazylia biały pieprz posiekana pietruszka oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Na każdy paluszek nawinąć ściśle płat łososia wędzonego. Na dłoń wylać po kilka kropli oliwy i soku z cytryny. Posmarować tą mieszaniną każdą pałeczkę. Oprószyć pieprzem, bazylią i pietruszką. Schłodzić.