Składniki:
- 1 kg filetów z łososia
- 5 łyżek sosu Tariyaki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki pociętego w zapałkę imbiru
- 2 łyżki pociętej w zapałkę czerwonej papryki
- ½ ogórka
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka prażonego sezamu
- kilka plastrów czerwonej cebuli
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filet z łososia umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć rybę po 4 minuty z każdej strony, odstawić w ciepłe miejsce. W rondlu podgrzać sos Tariyaki, miód, wodę, mieszając powoli gotować aż zacznie karmelizować. Ogórka obrać, za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w cieniutkie paski. Ogórka, imbir i paprykę zalać w misce wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić obsączyć. Ułożyć na półmisku w kopczyki, obok położyć porcję ryby, polać przygotowanym sosem i obsypać ziarnami sezamu.