Składniki:
- 50 dag buraków ćwikłowych
- litr rosołu z wołowiny
- 3 dag grzybów
- kawałek skórki z chleba razowego
- 2 żółtka
- 8 dag rodzynków
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- lubczyk
- tymianek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Składniki: 250 g matiesów pół szklanki soku cytrynowego 100 g majonezu 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany pęczek koperku sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Sok z cytryny wymieszać z ½ szkl. wody i zalać śledzie. Odstawić na 2 godziny. Następnie majonez wymieszać z jogurtem oraz posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą oraz…
Składniki 0,5 kg filetów śledziowych 2 cebule oliwa przyprawa curry sok z cytryny musztarda Sposób wykonania: Cebulę pokroić w krążki, i część ułożyć na dnie słoja. Skropić je sokiem z cytryny i posypać curry. Następnie śledzie posmarować z obu stron musztardą i położyć na cebuli. Przykryć je reszta cebuli i ponownie rozłożyć śledzie. Gdy składniki…
Składniki: 8 filetów śledziowych duża cebula łyżeczka ziaren kolendry 3 goździki 3 ziarna ziela angielskiego pól łyżeczki grubo mielonego pieprzu 3/4 szklanki oleju Sposób wykonania: Śledzie pokroić na duże kawałki a cebulę posiekać. Polać całość olejem i dodać jeszcze goździki, ziele angielskie, pieprz oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 3 dni aby…
Składniki: 8 filetów śledziowych 4 spore cebule pół szklanki oliwy puszka koncentratu pomidorowego sól pieprz cukier słodka mielona papryka Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Następnie śledzie pokroić na duże kawałki i układać je warstwami w słoju…