Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Pieczona szynka cielęca

Składniki: 1 kg  cielęciny 5 kwaśnych  jabłek 1 ½  łyżki cukru płaska łyżeczka  cynamonu 3 łyżki śmietany 8 dkg masła 1 ½ szklanki jabłkowego wina 2 małe cebule sól, biały pieprz  do smaku Sposób wykonania: Cielęcinę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i przysmażyć  delikatnie na maśle, przełożyć do brytfanki. Na pozostałym…

Pieczeń cielęca w sosie serowym

Składniki: 1 ½ kg cielęciny 2 marchewki 2 cebule 2 łyżki  oleju ¼ litra bulionu mięsnego 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżki  bułki tartej 2 łyżki keczupu 15 dkg tartego żółtego sera sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć natrzeć olejem  i włożyć  do brytfanki. Umytą, obraną marchewkę i cebulę włożyć  do…

Schab na zimno

Składniki: 2 kg schabu  z kością ½ szklanki oleju 4 cebule 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 2 liście laurowe 4 gałązki pietruszki 16 ziaren pieprzu sól Sposób wykonania: Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać. Przyprawy zawinąć w gazę i związać. W wysokim garnku zagotować 3 litry wody, włożyć  przyprawy, sól, cebulę.…

Pieczony boczek z morelami

Składniki: 2 kg surowego chudego boczku bez kości 6 ząbków czosnku 20 dkg suszonych moreli 4 cienkie pory/ białe części/ sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Por obrać, posiekać na kawałki, czosnek  posiekać. Morele namoczyć w  zimnej wodzie na 30 minut. Boczek  opłukać, zalać  wrzątkiem, gotować około 20 minut. Przełożyć  do brytfanki, naciąć skórę, oprószyć…

Cielęcina w sosie pomidorowym

Składniki: 4 plastry cielęciny/po 20 dkg / 2 cebule 3 łyżki mąki 3 łyżki  oleju 10 dkg przecieru pomidorowego ¼ litra bulionu mięsnego 3 ząbki czosnku szczypta cukru ½ łyżeczki rozmarynu sól, pieprz do smaku łyżeczka  papryki ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać tłuszcz, plastry…