Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Sorbet Margarita Jalapeno

Skład:1 szklanka wody 1/2 cukru 2 papryki jalapeno przekrojone wzdłuż i bez pestek 1/2 szklanki tequila 1/4 szklanki świeżego soku z lime (może można zastąpić cytrynowym, ale lime ma specjalny smak) 1/4 szklanki Triple Sec lub inny pomarańczowy likier ósemki lub plasterki lime do dekoracji (niekoniecznie) Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z cukrem do rozpuszczenia, skręcić…

Sorbet cytrynowy.

Skład:(na 6 porcji) skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki i w poprzek, aby uzyskać malutkie kwadraciki szklanka wody pół szklanki cukru pół szklanki soku z cytryny pół szklanki wody mineralnej lub seltzer 1 białko sztywno ubite 1 dłuższy pasek/skręt skórki cytrynowej do dekoracji Sposób przyrządzenia: Wodę z cukrem i posiekaną skórką gotować 5 min.,…

Deser włoski.

Skład: 3 duże żółtka 1/8 szklanki cukru (kilka łyżek) 2 łyżki wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Wymaga pewnej wprawy w wykonaniu. Polega to na tym, aby ubić żółtka z cukrem i winem na parze do uzyskania gęstego kremu bez zrobienia słodkiej jajecznicy. Najpierw ubić na zimno w metalowej misce wszystkie składniki, następnie ustawić na garnku z…

Łosoś norweski w ziołowej marynacie.

Skład: filety z łososia posiekany koperek i pietruszka 10 ziaren kolendry 10 ziaren pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 1 łyżka octu winnego oliwa z oliwek odrobina cukru Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę. Drobno posiekany koperek i natkę pietryszki połączyć z oliwa z oliwek octem winnym, grubo zmielonymi przyprawami ziołowymi, solą i cukrem. Bardzo dokładnie wymieszać. Umyty…

Czosnkowy łosoś norweski.

Skład: 50dkg filetów z łososia 1 cebula czosnek wg uznania śmietaną bulion drobiowy mąka oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, przyprawić, panierować w mące u usmażyć na złoty kolor. Odstawić i utrzymywać w cieple. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu zeszklić obrane i pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, dodać śmietanę, przyprawić. Sos…