Consomée jest to tęgi rosół z bulionem, w którym gotowane są oprócz mięsa dróbka z kur lub innego drobiu, kawał cielęciny itp. Podaje się z pasztecikami lub grzankami, smarowanemi pasztetem lub parmezanem, zrumienionemi w piecu. Uwaga. Używając bulionu dla wzmocnienia rosołu, lepiej go nastrugać i wrzucić w rosół przed wydaniem na godzinę, niżeli go oddzielnie…
Tag: staropolska kuchnia
Zupy
Bulion Pani Lucyny Ćwierczakiweiczowej
by tinca • • 0 Comments
Bulion nigdy dobrym nie będzie, rozgotowany na czystej wodzie. Chcąc otrzymać dobry bulion, trzeba mieć lekki rosół z cielęciny, wreszcie z dróbek, wkrajać razem z włoszczyzną drobno postrugany bulion i gotować najmniej pół godziny. Chcąc mieć prędko dobry bulion, uskrobać łut surowego mięsa na łut bulionu, rzucić na ciepłą wodę, zagotować razem na prędkim ogniu…
Sałatki
Sałatka nicejska.
by A. • • 0 Comments
Co to znaczy sałatka nicejska, czyli "salat Nicoise". Jest to sałatka z jarzyn z dodatkiem ryby, zwłaszcza tuńczyka i raczej tylko tuńczyka o ile ja wiem. Komponuje się ją z pomidorów, oliwek, ugotowanych i krojonych w kostkę ziemniaków, jajek (na twardo), zielonej sałaty i innych gatunków sałaty "mesclun" czyli mieszanek sałat, można dodać pomidory w…
Sałatki
Sałatka z pieczarek.
by A. • • 0 Comments
Skład, sposób wykonania: Ja nie obieram ze skórki, nie trzeba, płuczę po jednym pod bieżącą wodą kapeluszem do góry, ostrożnie, aby się woda nie dostała do wnętrza, bo strasznie nasiąkają, dlatego nie można wrzucać do miski z woda. Polecane jest czyszczenie miękką szczoteczką na sucho, ale ja wole umyć. Potem kroi się w cieniutkie pół-plasterki…
Ciasto na pizze
Ciasto do pizzy II
by tinca • • 18 komentarzy
Więcej przepisów na ciasto pod pizzę:
• Ciasto na pizzę 2
• Cienkie ciasto na pizze z serem
• Ciasto na pizzę (wg Bohuna)
• Ciasto do pizzy (wg Tinca)
Zapraszamy do działu: przepisy na pizzę
Wielu osobom, a w tym i mnie sprawia trudność wykonanie dobrego ciasta na spód pizzy. Postanowiłem więc poszperać w Internecie i zebrać tutaj w jednym miejscu to co na ten temat piszą inni.
Agnieszka