Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Owoce egzotyczne – Rambutan

Rambutan – to długowieczne, zawsze zielone drzewo, osiągające wysokość 15 m, pochodzi z Indonezji. Obecnie rambutany uprawia się w Malezji, Tajlandii, Chinach, Indiach, na Filipinach i w niektórych krajach Ameryki Środkowej. Owoce rambutanu mają wielkość śliwki, są pokryte twardą skórką z miękkimi włosami. Włoski świeżych owoców mogą mieć kolor purpurowy, żółty lub pomarańczowy z żółtozielonymi…

Owoce egzotyczne – Pomelo

Pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Uprawia się je w Indiach, Chinach, Tajlandii, na Malajach. Pomelo są największymi owocami z rodziny cytrusów. Średnica niektórych okazów przekracza 20 cm, a waga 2 kg. Owoc przypomina duży grejpfrut – jest kulisty, ma żółtą, żółtozieloną lub różową, gąbczastą skórkę, której grubość dochodzi do 5 cm. Miąższ podzielony jest na ściśle…

Owoce egzotyczne – Papaja

Papaja jest drzewem podobnym do palmy, pochodzi z Meksyku i od najdawniejszych czasów jest uprawiana w Ameryce Środkowej. Dzisiaj hoduje się ją w wielu krajach tropikalnych. Jej owoce mają owalny kształt, różnią się kolorem i wielkością. Najpopularniejsze są owoce niewielkie (20 – 30 dag), ale zdarzają się okazy ważące nawet 6 kg. Papaja pokryta jest…

Dorsz w śmietanie

Skład: 75 dkg filetów szklanka mleka 4 dkg mąki 25 dkg kwaśnej śmietany 2 dkg tartego żółtego sera tłuszcz do smażenia sól do smaku nać pietruszki Sposób przyrządzenia:Filety umyć, zalać mlekiem w celu usunięcia morskiego zapachu i odstawić na ok. 30 min. Po wyjęciu z mleka filety osączyć, wyporcjować, posolić, oprószyć mąką i usmażyć na…