Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Consomée

Consomée jest to tęgi rosół z bulionem, w którym gotowane są oprócz mięsa dróbka z kur lub innego drobiu, kawał cielęciny itp. Podaje się z pasztecikami lub grzankami, smarowanemi pasztetem lub parmezanem, zrumienionemi w piecu.

Uwaga. Używając bulionu dla wzmocnienia rosołu, lepiej go nastrugać i wrzucić w rosół przed wydaniem na godzinę, niżeli go oddzielnie gotować i wlać w wazę; w pierwszym bowiem razie nabiera smaku i świeżości, w drugim czuć zawsze bulion w rosole. Cibilis amerykański, czyli bulion płynny, jest wyborny, dolany w pewnej, niewielkiej ilości do rosołu niezbyt słonego, gdyż zawiera już w sobie sól i włoszczyznę. Cibilis jest to wyborny produkt, gdyż daje w jednej chwili, dolany do gorącej wody w małej ilości, doskonały rosół.

wg. Lucyny Ćwierczakiweiczowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *