Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: spirytus

Nalewka Trojanka ala Żołądkowa gorzka

Składniki: 2 szklanki spirytusu 50 – 75 ml nastawu Trojanka 2 szklanki wody ½ kg brązowego cukru lub karmelu Sposób przyrządzenia: Do rondla wsypać 4 łyżki cukru, podgrzewać aż cukier zacznie wrzeć, dodać wodę, resztę cukru. Gotować kilka minut zbierając powstającą pianę, schłodzić. Syrop przelać do czystego słoja, dodać nastaw i spirytus, szczelnie zamknąć i…

Likier Trojanka

Składniki: 3 szklanki spirytusu 50 – 100 ml nastawu Trojanka 60 dkg brązowego cukru 20 dkg miodu 1 łyżka soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Doprowadzić do wrzenia 2 szklanki wody, dodać cukier, gotować kilka minut usuwając powstającą pianę, schłodzić do temperatury około 30 stopni, dodać miód, wymieszać. Syrop przelać do dużego słoja, dodać sok cytrynowy, nastaw…

Nalewka aroniowo korzenna

Składniki: 1 kg aronii ½ kg cukru 1½ l spirytusu 50° 1 laska wanilii kawałek suszonego imbiru szczypta cynamonu wanilia do smaku Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić…

Lecznicza nalewka mocno czosnkowa

Składniki: 1 litr spirytusu 95% 1 kg czosnku Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, posiekać. Tak przygotowany czosnek zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy, masę czosnkową wygniatamy, wyciśnięty nalew również filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym…