Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: spirytus

Nalewka goździkowo cynamonowa

Składniki: 1 litr spirytusu 95% 20 gram goździków 2 gramy kory cynamonowca 4 szklanki wody 50 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Rozgniecione goździki i cynamon zalewamy w odpowiednim słoju spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, schładzamy. Nalew ze…

Lecznicza nalewka (nasenna) na szyszkach chmielu

Składniki: 125 gram szyszek chmielu 2 szklanki spirytusu 50% Sposób przyrządzenia: Szyszki rozdrabniamy, zalewamy w odpowiednim słoju spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu. Stosujemy jako środek nasenny podając przed snem…

Lecznicza nalewka z kwiatu nagietka

Składniki: 2 szklanki spirytusu 70% 1 dkg suszonego kwiatostanu nagietka Sposób przyrządzenia: Rozkruszone zioła zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 7 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu. Nalewka nagietkowa  działa przeciwzapalne, przyśpieszają proces ziarninowania i…

Nalewka cytrusowo miodowa

Składniki: 1 litr spirytusu 95% 10 dkg skórek z cytryny i pomarańczy 2 szklanki miodu 4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Cytrusy dokładnie wymyć w ciepłej wodzie. Obrać cienko skórkę (bez białej włókniny) pokroić w paski. Skórki zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego…

Nalewka wzmagająca apetyt czosnkowa

Składniki: 2 szklanki spirytusu 95% 10 dkg zgniecionego czosnku Sposób przyrządzenia: Ząbki czosnku rozgniecione wraz ze skórą zalać w słoju spirytusem na około 30 dni. W okresie tym kilkakrotnie nalew mieszać. Po tym czasie nalew przefiltrować, a nalewkę rozlać do małych butelek. Nalewka ta pobudza układ trawienny, poprawia trawienie, uodparnia na wszelkiego rodzaju infekcje. Podawać …