Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka goździkowo cynamonowa

Składniki:

    • 1 litr spirytusu 95%
    • 20 gram goździków
    • 2 gramy kory cynamonowca
    • 4 szklanki wody
    • 50 dkg cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Rozgniecione goździki i cynamon zalewamy w odpowiednim słoju spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, schładzamy. Nalew ze słoja filtrujemy i łączymy z przygotowanym syropem, odstawiamy w słoju na 2, 3 dni. Po 3 dniach nalewkę rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *