Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: spirytus

Domowy rum

1. Skład: 1 szklanka spirytusu 1 szklanka wody 50 ml esencji rumowej 10 ml esencji waniliowej 10 ml esencji ananasowej 20 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Do rondla wsypać cukier i podgrzewać aż zacznie wrzeć i zarumieni się na złoty kolor, dodać wodę, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować powoli aż cukier się rozpuści. Schłodzić. W…

Nalewka moskiewska

Składniki: 1 litr spirytusu 4 szklanki wody 5 dkg korzenia imbiru 5 dkg szałwi 5 dkg mięty pieprzowej 5 dkg korzenia pięciornika kurze ziele (Potentilla erecta) Sposób przyrządzenia: Wymieszać spirytus z 3 szklankami przegotowanej zimnej wody. Wszystkie składniki nalewki zalać w słoju roztworem spirytusu, odstawić na 7 dni. W okresie tym codziennie potrząsamy słojem aby…

Nalewka cynamonowa mocna

Składniki: 1 l spirytusu 10 g kory cynamonowej 3 szklanki wody 1 szklanka miodu Sposób przyrządzenia: korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy do temperatury 40…

Nalewka Góralska Zimowa

Składniki: 1 l spirytusu 1 l wody 8 cytryn goździki szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka rumu 900 g miodu Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać goździki i gałkę muszkatową, gotować około 10 minut, schłodzić do temperatury 40 stopni C. W tak przygotowanej wodzie rozpuścić miód, przelać do słoja. Z dokładnie umytych cytryn cienko skroić…

Nalewka berberysowa aromatyczna

Składniki: 1 kg berberysu ½ kg cukru 1 l spirytusu 50% 1 laska wanilii plasterek imbiru Sposób przyrządzenia: Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach, oczyścić i umyć. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym, słonecznym  miejscu przez 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do…