Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: spirytus

Ratafia staropolska

Składniki: 4 l spirytusu 1,6 litra źródlanej wody 2 kg cukru 25 dkg truskawek 25 dkg pozbawionych pestek wiśni 25 dkg malin leśnych 25 dkg jeżyn leśnych 25 dkg poziomek leśnych 25 dkg pozbawionych pestek śliw węgierek 25 dkg nie obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 25 dkg nie obranych pozbawionych gniazd nasiennych gruszek…

Krupnik litewski

Składniki: 3 szklanki spirytusu 2 szklanki wody 6 szklanek miodu Przyprawy: 2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej 3 łyżeczki pokruszonego cynamonu 4 lekko zgniecione ziarna kardamonu 1 rozgnieciona gałka muszkatołowca 3 goździki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 3 zgniecione ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego 1…

Likier cytrynowy

Składniki: 5 cytryn /dokładnie umyć, nie polewać gorącą wodą!/0,25 litra spirytusu 200 gram cukru Sposób przyrządzenia:Cytryny obrać ze skórek tak, aby ściąć jak najmniej białej spodniej części. Skórki zalać spirytusem i pozostawić na 7 dni. Po tygodniu odlać wyciąg, skórki wyrzucić. 200 g cukru wymieszać z 300 ml gorącej wody. Roztwór wystudzić i zmieszać z…

Nalewka lwowska

Składniki: 1 litr spirytusu 96% 25 dkg suszonego głogu 10 suszonych śliwek 3 dkg rodzynek królewskich 3 dkg suszonej tarniny ½ laski wanilii 1 łyżeczka rozdrobnionej suchej skórki cytrynowej 1 szklanka miodu 3 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Suszone owoce bardzo dokładnie umyć, umieścić w słoju. Wodę zagotować, przelać do słoja, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii,…

Nalewka z zielonej herbaty

Składniki: 6 łyżeczek suchej zielonej herbaty 2 łyżeczki miodu 1 mały kawałek wanilii 1 szklanka spirytusu 96° 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Wanilię drobno posiekać i zagotować w 1 szklance wody. Dodać herbatę, pozwolić aby temperatura naparu obniżyła się do około 40 stopni C, wymieszać  z miodem.  Tak przygotowany roztwór przelać do słoja i dodać…