Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sosy

Sos agrestowy do cielęciny Donaty

Składniki: 1 szkl zielonego agrestu łyżka mąki łyżka masła ½ szkl śmietany żółtko sól cukier Sposób wykonania: ½ szkl wody wlać do rondla i zagotować. Wówczas wrzucić umyty agrest i gotować na małym ogniu, aż stanie się miękki. Następnie całość zmiksować na gładką masę. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, po czym dodać masę agrestową. Całość…

Cebulowy sos podlaski

Składniki: 4 cebule ½ szkl mleka łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Obrana cebulę pokroić na cząstki, które zalać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości wówczas je odcedzić i rozgnieść widelcem. Następnie mleko wlać do rondla, dodać do niego cebulę i zagotować. Wówczas dodać masło, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.