Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos

Sos jogurtowy do kalmarów

Jeśli mamy już przygotowane kalmary. To proponujemy przygotować teraz prosty przepis na  sos jogurtowy, który idealnie sprawdzi się jajko dodatek do smażonych kalmarów. Przepis zawiera: jogurt naturalny, śmietanę, sok z cytryny i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól
  • pieprz

Dip koperkowy do warzyw

Dip idealny jajko dodatek do wielu warzywnych przekąsek. Aby go przyrządzić potrzebujesz: jogurtu naturalnego, koperku, majonezu oraz czosnku. 
 

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego/greckiego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • sól
  • pieprz

Sos z mielonego mięsa do makaronów

Znakomite przepisy na sosy. Musisz je wypróbować. Sos z mielonego mięsa do makaronów. Do jego wykonania potrzebujesz: mielonego mięsa, pomidorów z puszki, czosnku i cebuli. 
 

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów 
  • 30 dag mielonego mięsa (mieszanego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sos koperkowy Marty

Pyszny sos koperkowy, który podkreśli smak twoich potraw. Do jego wykonania potrzebujesz: jogurtu greckiego, pęczka koperku, czosnku i śmietany. 
 

Składniki:

  • 1 kubek jogurtu greckiego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz