Dla miłośników ostrych smaków. Wypróbuj nasz przepis na sos chilii na słodko. Do wykonania tego sosu potrzebujesz: papryczek chilii, octu, cukru oraz czosnku.
Składniki:
- 7 papryczek chili
- 1 szkl cukru
- 1 szkl octu
- 4 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
-
Papryczki drobno posiekać.Aby uzyskać naprawdę ostry smak, nie usuwać z nich pestek, tylko posiekać w całości.Wówczas wrzucić je do rondelka.Podlać octem i wsypać jeszcze cukier.Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.Wrzucić wówczas obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Nadal gotować, aż sos zgęstnieje i płyn nieco się zredukuje.Jeśli nie lubimy odczuwalnych kawałków w sosie, całość na sam koniec można zmiksować blenderem.
Liczba porcji: 4