Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos do ryb

Sos ze śliwek ze skórką cytrynową

Składniki: ½ kg śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 3 goździki Sposób wykonania: Śliwki zalać odrobiną wody i rozgotować na małym ogniu. Wówczas przetrzeć je przez sito. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą dodać do śliwek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem, goździkami…

Sos z czerwonego wina

Składniki: 1 szkl czerwonego wytrawnego wina 1/3 szkl cukru 5 dag rodzynków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ szkl wody szczypta cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny Sposób wykonania: Do wina dodać cukier, cynamon oraz skórkę z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, Wówczas dodać mąkę wymieszaną z wodą. Dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić jeszcze rodzynki i…

Sos karmelowy

Składniki: 1 szkl cukru 1 szkl wody ¼ kostki masła 1 op śmietanki kremowej kilka kropel esencji waniliowej szczypta soli Sposób wykonania: Do rondelka wlać połowę wody, do której wsypać cukier. Gotować na małym ogniu stale mieszając aby powstał syrop. Wówczas wlać resztę wody i nadal gotować do zgęstnienia. Następnie dodać masło, śmietankę, esencję waniliową …

Sos waniliowy Oli

Składniki: 1 szkl mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka ½ laski wanilii 2 łyżki cukru Sposób wykonania: 2/3 szkl mleka doprowadzić do wrzenia z dodatkiem wanilii. Natomiast resztę mleka wymieszać z mąką i wlać do mleka z wanilią. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Natomiast żółtka utrzeć razem z cukrem i dodać do mleka. Chwilę…