Składniki: ½ szkl oliwy 1 żółtko 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu winnego 1 kieliszka mleka kromka czerstwego chleba sól pieprz Sposób wykonania: Bułkę zalać mlekiem. Gdy namoknie dobrze odcisnąć. Dodać do niej żółtko, czosnek, ocet. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tag: sos do ryb
Listy
Sos z sera owczego
by Teresa Kramarczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka masła ½ szkl oleju 10 dag sera owczego 4 łyżki posiekanych orzechów 3 ząbki czosnku kilka listków bazylii szczypta majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Obrany czosnek, listki bazylii oraz sól dokładnie zmiksować na gładką masę. Nie przerywając mieszania dodać stopniowo ser, orzechy oraz masło. Na koniec wlać jeszcze olej. Miksować do uzyskania…
Listy
Sos maltański
by Jadwiga Goc • • 0 Comments
Składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna 1 łyżka galaretki porzeczkowej 1/2 szkl porto 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru szczypta suszonego imbiru sól pieprz Sposób wykonania: Wino wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodać jeszcze skórkę startą z tych owoców, imbir, sól, miód oraz galaretkę porzeczkową. Całość dokładnie wymieszać. Trzymać kilka minut na małym ogniu.…
Listy
Sos pomarańczowy Eweliny
by Ewelina Dwojak • • 0 Comments
Składniki: 1 pomarańcza 1 łyżka cukru 1 łyżka octu winnego 1 szkl bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: Do octu dodać cukier i na małym ogniu go rozpuścić, wówczas rozprowadzić go bulionem. Następnie dodać skórkę pomarańczową i gotować kilka minut na dużym ogniu. Po tym czasie dodać sok z cytryny i pomarańczy. Jeszcze…
Listy
Sos z jabłek z cynamonem
by Celina Zyskowska • • 0 Comments
Składniki: 3 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki cukru ½ cytryny szczypta cynamonu Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki, które zalać wodą i rozgotować na małym ogniu. Wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować na gładki sos.