Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos do mięs

Sos z wędzonej ryby

Składniki: 1 filet wędzonej ryby ½ szkl majonezu 1łyżka papryki w proszku 2 jajka 1 łyżka posiekanego szczypiorki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Filet rybny drobno pokroić po czym dodać do niej majonez. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz paprykę w proszku. Dodać jeszcze drobno pokrojone jajka i całość dokładnie…

Sos z tuńczyka Oli

Składniki: 3 surowe żółtka 3 ugotowane na twardo żółtka 2 łyżki śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżka posiekanej bazylii sól pieprz sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Gotowane i surowe żółtka rozetrzeć ze sobą. Następnie dodać sok z cytryny i nadal ucierać. W trakcie dodawać stopniowo po odrobinie …

Sos allioli

Składniki: 1 żółtko ¾ szkl oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki przegotowanej letniej wody sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Ząbki czosnku rozetrzeć razem z solą, dodając odrobinę oliwy. Następnie wbić żółtko i całość dokładnie utrzeć. W trakcie ucierania dodać odrobinę ciepłej wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz…