Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos do mięs

Sos sałatkowy Ali

Składniki: 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mleka skondensowanego 6 łyżek jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Jogurt wymieszać z mlekiem skondensowanym oraz musztardą. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz imbirem.

Sos koktajlowy do ryb

Składniki: 2 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki ketchupu 1 szklanka śmietanki 30-proc. 50 ml whisky cukier kapary sól Sposób wykonania: Śmietankę ubić na sztywno. Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo musztardę oraz ketchup Gdy składniki się połączą dodać jeszcze whisky oraz kapary. Na koniec doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Sos grzybowy do ryb

Składniki: 5 dag suszonych grzybów cebulka łyzka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki wkasnej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalac woda i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie dodać posiekaną cebulę oraz szczypte soli. Gotować na małym ogniu pod pryzkryciem do miękkości grzybów. Wówczas grzyby pokroić na mniejsze kawałki. A na maśle przesmazyć…