Składniki: 6 mandarynek łyżeczka miodu łyżeczka winaiku łyżeczka zmilonych orzechów esencja wnailiowa ½ szkl soku pomarańczowego Sposób wykonania: Miód wymieszać z winiakiem. Następnie dodać sok pomarańczowy oraz posiekane orzechy. Doprawić do smku esencją waniliową. Mandraynki obrać i podzielić na cząsteczki. Przełozyć je do pucharków i polać sosem.
Tag: sos do mięs
Listy
Sos orzechowy do deserów
by Mateusz Rawski • • 0 Comments
Listy
Sos porzeczkowy do deserów
by Lidia Rosół • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki galaretki porzeczkowej 150 ml kwaśnej śmieatny 2 łyżeczki likieru porzeczkowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól Sposób wykonania; Galaretkę przesypać do rondleka i lekko podgrzać aby się rozpuściła, wówczas dodać do niej śmietanę i dokałdnie wymieszać. Dodać jeszcze likier porzeczkowy, ponownie wymieszać. Na koniec dorpawić do smku solą oraz sokiem z cytryny.
Listy
Sos śmietanowy do karpia
by Paulina Brzózka • • 0 Comments
Składniki: 20 g masła 20 g mąki ½ szkl bulionu 120 g śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina natka pietruszki sól Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Wówczas wlać jeszcze śmietanę oraz wino. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Na sam koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
Listy
Sos miodowo-winny do ryb
by Mariola • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula łyżka masła kieliszek czerwonego wina 1 łyżka miodu imbir mielony cytryna sól pieprz Sposób wykonania: Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas podlać ją winem i dusić do miękkości cebuli. Całość dokładnie rozetrzeć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem oraz sokiem z cytryny.