Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ l wody 1 cebula 1 łyżka rozgniecionego jałowca 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania; Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją wodą i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać owoce jałowca i posiekaną cebulę. Trzymać na małym ogniu około 30 minut. Po tym…
Tag: sos do mięs
Listy
Sos cebulowy Krystyny
by Krystyna Cedro • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ½ szkl bulionu warzywnego 2 cebule ½ szkl śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz wlać wino. Trzymać na ogniu około 20 minut. Po tym czasie przetrzeć przez…
Listy
Sos musztardowy z miodem i pomarańczą
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z sokiem pomarańczowym. Nansenie dodać miód oraz musztardę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sos śliwkowy Adama
by Adam Baczewski • • 0 Comments
Składniki: 15 dag suszonych śliwek 1 ząbek czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Śliwki zalać odrobiną wody i odstawić aby namokły po czym rozgotować je na małym ogniu. Następnie przetrzeć je przez sito i dodać kostkę bulionowa rozpuszczoną w odrobinie wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
Listy
Sos musztardowy do śledzia
by Ewa Nowak • • 0 Comments
Składniki: 4-5 łyżek słodkiej musztardy 1 łyżka cukru 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka wody pieprz Sposób wykonania; Śledzie pokroić na duże kawałki. Następnie słodką i ostrą musztardę wymieszać ze sobą. Dodać jeszcze cukier, olej, majonez oraz łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.