Składniki: pęczek marchewki pęczek szparagów 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka pieprzu cytrynowego Sposób wykonania; Marchew i szparagi gotować na parze około 15 minut. Po tym czasie opłukać je zimną wodą i odstawić do schłodzenia po przykryciem. Wówczas ułożyć szparagi i marchewki na talerzu. Skropić je sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.
Tag: sok z cytryny
Porady i Ciekawostki
Wiśnie jubileuszowe
by Marlena Kalisz • • 0 Comments
Składniki: puszka drylowanych wiśni w słodkiej zalewie 1/3 szkl cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej łyżka soku z cytryny 1/3 szkl brandy Sposób wykonania: Wiśnie odcedzić od syropu po czym wlać do syropu tyle wody aby powstała szklanka płynu. Wówczas nie przerywając mieszania dodawać mąkę kukurydzianą. Przelać do rondelka i gotować na małym ogniu, aż powstanie…
Porady i Ciekawostki
Anielski pudding cytrynowy
by Henryk Kuliński • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Pieczony koper włoski
by Olgierd Szatkowski • • 0 Comments
Składniki: 3 bulwy kopru 4 łyżki oliwy z oliwek sok i skórka z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 szkl okruchów białego chleba sól pieprz Sposób wykonania; Oczyszczone bulwy kopru pokroić na ćwiartki, które zalać dużą ilością osolonej wody i gotować około 5 minut. Po tym czasie odcedzić koper i przełoży na wysmarowaną tłuszczem blachę.…
Listy
Grecka zupa cytrynowa
by Celina Milczarek • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ l rosołu z kurczaka 65 g ryżu arborio 2 jajka 6 łyżek soku z cytryny sól pieprz cytryna natka pietruszki Sposób wykonania; Do gotującego się rosołu wrzucić ryż i gotować około 20 minut. Wówczas zmniejszyć ogień i cały czas ubijając dodawać jajka ubite z sokiem z cytryny. Pozostawić na małym ogniu do…