Składniki:
- 6 udek
- 5 cytryn
- 3 łyżki cukru
- pieprz
- 250 ml rosołu
- 150 g gęstej śmietany
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
Składniki: 1 cebula 1 pęczek pietruszki sok z 1 cytryny 2 łyżki octu winnego 1 łyżki musztardy 125 ml oliwy z oliwek 1 ugotowany ziemniak sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Następnie cebule oraz natkę pietruszki drobno posiekać po czym dodać sok z cytryny, ocet winny oraz musztardę. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze…
Składniki: 10 dag konfitury morelowej 2 łyżki nektaru morelowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju ½ łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Sposób wykonania: Konfiturę morelowa wymieszać nektarem morelowym po czym dodać sok z cytryny oraz olej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry.
Składniki: 3 łyżki oleju 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny ząbek czosnku oregano bazylia cukier sól pieprz Sposób wykonania: Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić do smaku posiekanym czosnkiem, oregano, bazylią, cukrem, solą ora pieprzem. Sos idealny do lekkich sałatek
Składniki: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu sok z ½ pomarańczy sok z 1 cytryny ½ łyżeczki białego pieprzu sól Sposób wykonania: Majonez wymieszać z ketchupem po czym dodać sok cytrynowy i pomarańczowy. Ponownie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.