Składniki:
-
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego chili
- ½ łyżeczki mielonego pieprzy
Składniki: 5 słodkich ziemniaków ½ szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanka wody ¼ szklanki wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Dokładnie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, schłodzić, obrać, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i wodę, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści i zacznie rumienić.…
Składniki: 2 duże słodkie ziemniaki, obrane, pokrojone we frytki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego, pokruszonego estragonu 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki szczypta mielonego kminku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać umyte i osuszone frytki z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Piec…
Słodkie ziemniaki uprawiane są w wielu krajach świata o ciepłym klimacie. Inne nazwy słodkich ziemniaków to batat, patat. Ziemniaki te można piec, gotować, robić z nich frytki, dodawać do sałatek. Słodkie ziemniaki występują w różnych odmianach kolorystycznych, od żółtego po intensywnie pomarańczowy. Najprościej je upiec. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200…