Skład:
- Wywar mięsny
- Żurek – 0,5 l
- Śmietana – 0,5 l
- Boczek wędzony – 25dkg
- Cebula – 300 g
- Czosnek, ziele angielskie, liść laurowy ,majeranek
- Gotowane jaja
- Biała kiełbasa
Skład:
Skład: 1 szklanka żółtego łuskanego groszku 1 szklanka posiekanej cebuli 1 łyżeczki suszonego tymianku 1 i 1/2 kg solonej jagnięciny z kością 1/2 kg brukwi 1/2 kg ziemniaków 1/4 kg marchewki świeżo zmielony pieprz sól – opcjonalnie Sposób przyrządzenia: Głównym składnikiem potrawy jest solona jagnięcina. Jeśli nie dostaniemy jej w sklepie, a ponoć jest to…
Skład i sposób wykonania: Ugotować rosół z kaczego mięsa z dodatkiem włoszczyzny, a następnie wlać krew kaczą zmieszaną z octem i mąką (dobrze jest dodać do mąki pszennej jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, żeby się zupa nie warzyła). Czerninę można przyrządzić na dwa sposoby: z przyprawami i bez nich. Do najważniejszych przypraw dodawanych do czerniny należą:…
Skład:
1/3 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki otartej skorki pomarańczowej
3 łyżki soku pomarańczowego(może być z koncentratu)
4 łyżki likieru Grand Marnier lub Cointreau
2 łyżki Metaxa (grecka wódka) lub w zamian koniak albo brandy
1/3 szklanki zrumienionych płatków migdałowych
świeże truskawki lub cząstki pomarańczy
Skład: 80dkg ziemniaków 6dkg cebuli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, obrać jeszcze cieple i pokroić (plastry, kostka) wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, przyprawić octem, oliwa, solą, pieprzem i podawać jeszcze ciepłe. Można zwiększyć ilość płynu jak trzeba, ale niewiele.