Skład: 1/2 kg dojrzałych wiśni 2-3 soczyste gruszki 4-5 łyżek soku cytrynowego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru owocowego lub wiśniówki 2-3 łyżki likieru jajecznego z sokiem wiśniowym 8 makaroników, wafelków, biszkopcików albo bezików Sposób wykonania: Gruszki obrać, przeciąć, odrzucić gniazda, pokroić w paski i skropić sokiem c. Połączyć z wydrylowanymi wiśniami, dodać…
Tag: smaczna
Sałatki z kurczakiem
Sałatka skandynawska z ananasem i kurczakiem
by A. • • 0 Comments
Skład: 250 g ananasa w kostkach z puszki 100 g pieczarek talerz ugotowanych szparagów pół gotowanego kurczaka (ok. pół kg) 2 jajka 150 g. majonezu pomidor natka sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso kurczaka bez skorki pokroić w małe kostki, można użyć resztki, niekoniecznie pierś. Szparagi pokroić w 2-3 cm. kawałki, pieczarki b. świeże(opłukać kapelusze…
Sałatki
Pomarańcze nadziewane sałatką
by A. • • 0 Comments
Skład: 4 duże pomarańcze 200 g. pieczonego kurczaka (pierś) łyżka siekanej natki łyżka szczypiorku majonez sok cytrynowy biały pieprz sól, cukier Sposób wykonania: Pomarańcze wyszorować, sparzyć, ściąć czapeczki (1/4 lub 1/3 od góry), wyjąć owoc nie uszkadzając skorki. Pomarańcz i mięso pokroić w niewielka kostkę, wymieszać z majonezem, natka i szczypiorkiem. Doprawić sokiem…
Sałatki
Sałatka winogronowa
by A. • • 1 Comment
Skład: 1/4kg winogron 12 oliwek 125 g gotowanego ozorka wolowego talerz kiełbasy szynkowej średnia cebula 8 łyżek winnego octu 6 łyżek oliwy słonecznikowej lub z oliwek pół łyżeczki musztardy tarta gałka muszkatołowa sol, pieprz, cukier. Sposób wykonania: Ozor i kiełbasę pokroić w drobna kostkę. Winogrona umyć, oliwki przeciąć i pozbawić pestek. Cebule pokroić najdrobniej,…
Sałatki owocowe
Sałatka drobiowa z owocami
by A. • • 0 Comments
Skład: 200 g. pieczonego lub gotowanego drobiu (kurczak, indyk, kaczka) pomarańcz banan 100 g. jogurtu drobno siekana natka sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso drobiu pokroić w kostkę, obrana pomarańcze podzielić na cząstki, te na pół odrzucając pestki, banana w plasterki. Składniki połączyć, dodać jogurt i natkę, doprawić do smaku. Podawać po ochłodzeniu z gałązką…