Składniki: pęczek bazylii 4-5 ząbków czosnku 1 mały serek homogenizowany 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka pestek dyni sól, pieprz i gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: W szklanej salaterce zmiksować wszystkie składniki pasty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doskonale smakuje z białym pieczywem. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
Tag: smaczna
Listy
Karczek duszony z czosnkiem
by Marta Dycha • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karczku bez kości 6 ząbków czosnku 3-4 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego Sposób przyrządzenia: Mięso umyć i natrzeć gotową przyprawą do mięsa wieprzowego. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, natrzeć dokładnie całe mięso. Odstawić na 12 godzin. Rozwinąć folię spożywczą, ułożyć mięso, szczelnie zawinąć i włożyć do woreczka foliowego, zakręcić. Do dużego…
Listy
Wielkanocny pasztet cielęco wołowy
by Ula Grzelczyk • • 0 Comments
Składniki:
- 25 dkg cielęciny
- 15 dkg wołowiny
- 20 dkg mięsa drobiowego/ pierś z kurczaka/
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por/ biała część/
- kawałek selera
- 10 jajek
- szczypta imbiru w proszku
- 5 cebul
- ziele angielskie, kilka ziaren jałowca, liść laurowy
- sól, gałka muszkatołowa, pieprz do smaku
- ½ szklanki suszonych grzybów
- kilka listków sałaty lodowej
- 2 łyżki oliwek
Listy
Zupa ryżowa z mięsem wieprzowym
by Kamil Wojtaszek • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg łopatki wieprzowej ½ szklanki ryżu 2 żółtka ½ szklanki jogurtu ½ cytryny sól, pieprz posiekana natka pietruszki i koperek Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę, zalać 4 szklankami wody, powoli gotować 30 minut, dodać ryż i gotować nadal aż ryż zmięknie. Żółtka, jogurt i sok z cytryny zmiksować. Powoli…
Listy
Zupa fasolowa z pomidorami i wołowiną
by Anka • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wołowiny bez kości 25 dkg białej fasoli konserwowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina sól, mielona ostra papryka 1 litr bulionu mięsnego Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojone w grubą kostkę mięso wołowe, obrumienić ze wszystkich stron. Dodać bulion, doprowadzić do…