Składniki: 3 jajka 40 g słoniny 2 łyżki wody sól Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Następnie jajka roztrzepać z dodatkiem mleka i soli. Wylać masę jajeczną na słoninę i trzymać na ogniu do ścięcia jaj.
Tag: słonina
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana z cebulą i słoniną
by Bartek J • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej 3 szkl. wody 1 cebula 150 g słoniny sól Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kostkę i stopić na rozgrzanej patelni. Następnie cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na słoninie. W między czasie kasze zalać osoloną wodą i ugotować. Miękką kasze wymieszać ze słoniną i cebulą.
Dziczyzna
Królik duszony w mleku
by Paweł Grzywnowicz • • 0 Comments
Wołowina
Roladki wołowe ze słoniną
by Magda Nocoń • • 0 Comments
Składniki: 600 g wołowiny 100 g słoniny 4-6 łyżek masła 5-7 ząbków czosnku sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które zbić tłuczkiem po czym oprószyć je solą oraz pieprzem. Następnie słoninę pokroić w cienkie plastry i natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą. Na każdym plastrze mięsa rozłożyć plaster słoniny. Wszystkie roladki pozawijać…
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana z cebula i słoniną
by Ewelina Maj • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej 3 szkl. wody 1 cebula 150 g słoniny sól Sposób wykonania: Słonie pokroić w kostkę i stopić na patelni, wówczas wrzucić do niej cebulę pokrojoną w krążki. Całość podsmażyć i wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelina Maj