Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: slodkości

Mazurek orzechowy z płatkami migdałowymi

Składniki: 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru ½ kostki masła 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. zmielonych orzechów ½ szkl cukru pudru płatki migdałowe Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę oraz miękkie masło. Następnie dodać zmielone orzechy. Całość dokładnie wyrobić po czym rozwałkować i ułożyć na…

Mazurek kajmakowy z marmoladą

Składniki: 1 ½ szkl. mąki krupczatki marmolada w ilości potrzebnej do posmarowania blatu ciasta 2 łyżki cukru pudru 4/5 kostki masła 3 żółtka ugotowane na twardo kostka masła 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka w proszku 3 żółtka Sposób wykonania: Masło zmiksować razem z mąką po czym dodać cukier i przetarte żółtka. Całość dokładnie wyrobić…

Mazurek z rodzynkami i grubym cukrem

Składniki: ¾ szkl cukru pudru ¾ szkl  mąki krupczatki ¾ szkl. sklarowanego masła 2 jajka ¾ szkl. płatków migdałowych łyżeczka mielonego cynamonu ¾ szkl. rodzynek ¾ szkl. grubego cukru jajko tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło roztopić po czym doda o niego cukier puder i ucierać do białości, wówczas nie przerywając ucierania dodawać po jednym…

Makowy mazurek z płatkami migdałowymi

Składniki: 0,5 l suchego niebieskiego maku kostka masła 1 ½ szkl cukru pudru 1 szkl. mąki krupczatki łyżeczka rozdrobnionych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej 2 żółtka jajko 1 ½ szkl. płatków migdałowych ½ szkl. cukru kryształu 2 białka tłuszcz do formy Sposób wykonania: Do maku dodać miękkie masło, jajko, mąkę, cukier puder, żółtka oraz przyprawy. Całość…

Poncz do polania świątecznej babki

Składniki: 2 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego rumu łyżka soku z cytryny kawałek skórki pomarańczowej Sposób wykonania: ½ szkl. wody dodać skórkę pomarańczową i cukier. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając aby cukier się rozpuścił. Wówczas dodać sok z cytryny i gotować ostanie 2 minuty. Po tym czasie wyjąć skórkę pomarańczową a dodać rum. Wymieszać…