Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: słodkie

Kabanosy w słodko ostrej glazurze

Składniki: 50 dkg kabanosów pokrojonych 2,5 cm kawałki ¾ szklanki brązowego cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki musztardy 2 drobno posiekane ząbki czosnku szczypta chili     Sposób przyrządzenia: W dużej patelni lekko skarmelizować cukier, dodać sok jabłkowy, musztardę, czosnek i chili. Powoli gotować aż cukier się rozpuści, dodać kabanosy i podgrzewać aż odparuje ¾ sosu. …

Sos waniliowy Iwony

Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 jajka ½ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki Sposób przyrządzenia: Jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę zmiksować. Mleko podgrzać w małym rondlu, dodać zmiksowane jajka z dodatkami, mieszając podgrzewać aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje.

Glazurowane słodkie ziemniaki z wiórkami kokosowymi

Składniki: 5 słodkich ziemniaków ½ szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanka wody ¼ szklanki wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Dokładnie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, schłodzić, obrać, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i wodę, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści i zacznie rumienić.…

Słodkie ziemniaki smażone z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku

Składniki: 2 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków ½ szklanki pokrojonego w kostkę boczku 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżka drobno pokrojonego czosnku 2 łyżki octu winnego jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu wytopić boczek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć…

Faszerowane słodkie ziemniaki

Składniki: 6 dużych słodkich ziemniaków ¼ szklanki soku z pomarańczy 6 łyżek masła ¼ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka brązowego cukru po szczypcie mielonego mielonego imbiru i cynamonu 1 łyżeczka tartej bułki ¼ szklanki posiekanych orzechów nerkowca Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym…