Składniki: 6 dużych łodyg rabarbaru 12 łyżek cukru 6 białek 2 łyżki żelatyny Sposób przyrządzenia: Łodygi rabarbaru umyć, pokroić w kawałki i obgotować, przetrzeć przez sito, posłodzić częścią cukru. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Żelatynę namoczyć, zalać gorąca wodą i zagotować, połączyć przecier z pianą z białek i żelatyną, ubijać, aż zacznie gęstnieć,…
Tag: słodki
Listy
Mus z jabłek i dyni
by Waldek • • 0 Comments
Listy
Mus z jabłek
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jabłek 10 łyżek cukru pudru 6 białek 2 łyżki żelatyny Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito, dodać część cukru, żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przecier z jabłek połączyć z pianą i żelatyną, delikatnie ubijać, aż zacznie gęstnieć.…
Listy
Mus jabłkowo- morelowy
by Mariola • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg jabłek 25 dkg moreli 5 łyżek cukru 4 białka 1 łyżka żelatyny Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito. Morele umyć, zalać wrzątkiem i moment podgotować, przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć i zaląc małą ilością gorącej wody, zagotować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przecier z moreli i…
Listy
Mus z truskawek
by Marianna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg truskawek 8 łyżek cukru pudru 6 białek 2 łyżki żelatyny Sposób przyrządzenia; Truskawki umyć, obrad z szypułek, osączyć, zmiksować, dodać część cukru. Białka ubyć z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości wody zagotować. Przecier z truskawek połączyć z pianą i dodać rozpuszczoną żelatynę, miksować, aż masa zgęstnieje.…