Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 2-3 torebki cukru waniliowego kostka lodu 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów 2-3 łyżki startej czekolady Sposób przyrządzenia: Śmietanę postawić do lodówki i schłodzić, wylać do miseczki , dodać kostkę lodu i powoli ubijać, wprowadzając jak najwięcej powietrza. Gdy śmietana zacznie się odrywać od trzepaczki wyjąć kostkę lodu…
Tag: słodki
Listy
Deser porzeczkowy z bitą śmietaną
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg porzeczek ½ litra śmietany kremówki ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia; Porzeczki opłukać, osączyć na sicie, obrać z gałązek. Dwie szklanki porzeczek odłożyć. Pozostałe zmiksować. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i połączyć ze zmiksowanymi porzeczkami. Przełożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem przybrać odłożonymi porzeczkami.
Listy
Gruszki w syropie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 8 małych gruszek ½ cytryny 1 szklanka ryżu 1 cukier waniliowy ¾ szklanki mleka ½ szklanki cukru 2 jajka szczypta soli syrop: ½ szklanki cukru ½ litra wody Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować we wrzącej wodzie około 3 minuty, odcedzić i ostudzić, wyłożyć do foremki. Pozostawić w lodówce do całkowitego schłodzenia. Gruszki umyć, obrać ze…
Listy
Brzoskwinie w białym winie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Deser z ryżu z owocami i bakaliami
by Kinga Grzyb • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki ugotowanego ryżu na sypko 1 szklanka ubitej słodkiej śmietanki ½ szklanki obranych migdałów ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki daktyli 1 obrany grejpfrut 1 obrana pomarańcza 2 duże jabłka 1 kieliszek koniaku 3 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć ,obrać i pokroić w drobne paseczki, wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem, koniakiem…